Marka Nedir?
Marka, bir işletmeyi stratejik olarak rakiplerinden ayıran benzersiz bakış açısıdır. Basitçe söylemek gerekirse, bir marka, bir şirketin hedef kitleleriyle tüm temas noktalarında anlattığı hikayedir. Görsel görünümden yazılı dile kadar, bu varlıklar tutarlı bir marka kimliği oluşturur.
Marka Stratejileri
Bir marka oluşturmak için gerekli olan farklı markalama stratejilerini göz önünde bulundurmak önemlidir. Bireysel markalama, meydan okuyan markalama, çok ürünlü strateji, ürün hattı uzantısı, alt markalama, marka uzantısı, ortak markalama, çok markalama, özel markalama, karma markalama, tutum markalaması, markasız markalama, türetilmiş markalama ve sosyal medya markalaması gibi çeşitli stratejiler bulunmaktadır.
10 Adımda Markalaşma Rehberi
Marka oluşturma sürecine başlamadan önce dikkate almanız gereken 10 temel adım vardır:
• Rekabet Analizi
• Piyasa Araştırması
• Marka Karakterinizi Oluşturma
• Marka Konumlandırma İfadesi Oluşturma
• Doğru İşletme Adını Seçme
• Akılda Kalıcı Bir Slogan Yaratma
• Profesyonel Bir Logo Tasarlama
• Görsel Bir Dil Tanımlama
• Bir Marka Sesi Oluşturma
• Markanızı Tutarlı Bir Şekilde Uygulama
Rekabet analizi
Markanızın derinliklerine dalmadan önce, hedeflediğiniz sektör hakkında net bir kavrayış geliştirin. Hedef kitlenizi ve doğrudan ve dolaylı rakiplerinizi tanımlamak için pazar araştırması/rekabet analizi yapın.
Hedef kitle: Öncelikle ideal müşterilerinizi anlayın. Yaşları, meslekleri ve ilgi alanları gibi onlar hakkında bildiğiniz veya öngördüğünüz şeyleri listeleyerek alıcı kişileri veya onların kurgusal temsillerini oluşturun. En çok ziyaret edilen sitelerden, aramalardan, Instagram etiketlerinden veya izledikleri dizilerinden en sevdikleri çevrimiçi ortamları ziyaret ederek onları neyin heyecanlandırdığını, hangi ürünleri tercih ettiklerini ve birbirleriyle nasıl konuştuklarını görün. Müşterilerinizi tanımak, markanızın onların ihtiyaçlarını karşılamasını ve onların dilini konuşmasını kolaylaştıracaktır. 
Örneğin, Z Kuşağı gibi belirli bir yaş grubunu hedefliyorsanız, bu kitleye hitap edebilmek için Z Kuşağı markasını anlamanız gerekir.
Pazar rakipleri: İkinci olarak, sektörünüzde halihazırda bu pazarı hedefleyen diğer şirketleri çevrimiçi arayın. İdeal olarak, tam bir SWOT analizi yapmanız gerekir , ancak işleri hızlandırmayı tercih ederseniz, her şirketin tasarımında ve pazarlama stratejisinde neyin işe yarayıp neyin yaramadığını not edin. Ses tonu ve marka mesajı için web sitesi markalarını ve sosyal medya platformlarını inceleyin ve markanızın eklemesini istediğiniz unsurları ve eksik olan veya iyileştirilebilecek unsurları gözlemleyin.​​​​​​​
Yem hayvancılık markası Mİ YEM logo tasarımı mersin
Pazar araştırması yapın
Yani, artık hedef kitlenizin ve rakiplerinizin kim olduğuna dair bir fikriniz olduğuna göre, biraz araştırma yapmanın zamanı geldi. SERP'i (arama motoru sonuçları sayfası) keşfederek ve oradan ne tür içgörüler elde edebileceğinize bakarak başlamalısınız. Hedef kitlenizin demografik özelliklerine bakın ve hangi tür sosyal paylaşımların dikkatlerini çektiğine bakın. Her şey arkadaşlar tarafından paylaşılan ilişkileri ve içerikleri ve ilgi alanlarına dayalı içerik önerilerini anlamakla ilgilidir.
Hedef kitlenizi gerçekten anlamanıza yardımcı olacak araçları da kullanabilirsiniz:
Google'ın Pazar Analizi.   Bu araç, pazar eğilimlerini araştırmanıza, potansiyel müşterileri belirlemenize ve rekabetinizi değerlendirmenize olanak tanır. Bunu, insanların ne aradığını, hangi ürün veya hizmetlerle ilgilendiklerini ve nerede bulunduklarını bulmak için kullanabilirsiniz. Bu bilgiler, marka stratejinizi geliştirmek ve pazarlama kampanyalarınızı hedeflemek için yararlı olabilir. Daha derinlemesine analiz için ödeme yapmanız gerektiğini unutmayın.
Facebook Audience Insights. Bu araç, demografik bilgileri, ilgi alanları ve davranışları dahil olmak üzere Facebook kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmenizi sağlar. Bu bilgiler doğrudan kişilerin kendilerinden, Facebook ve üçüncü taraf veri ortaklarıyla paylaştıkları verilerden gelir. Bu kitle içgörüleri size onlar hakkında her şeyi anlatır; kim olduklarından çevrimiçi olarak ne satın almak istediklerine kadar. Birisi yeni bir ev satın almak istiyorsa veya diş tedavisi için rezervasyon yaptırmak istiyorsa bunu bileceksiniz. Bu bilgileri alıp hedef kitlenizin özelliklerini daha geniş Facebook nüfusuyla karşılaştırarak, belirli kitlenizi benzersiz ve özel kılan şeyleri gerçekten görmeye başlayabilirsiniz. Daha sonra bunu daha alakalı içerik oluşturmak ve pazarlama kampanyalarınızı daha etkili bir şekilde hedeflemek için kullanabilirsiniz.
firma logo ve kurumsal kimlik tasarımı, marka adı
Marka kişiliğinizi oluşturun
Bir marka aynı anda herkese hitap edemez iyi markalaşma daha küçük, iyi tanımlanmış bir nişe bağlı kalmanızı gerektirir. Önceliğiniz gerçek hedef kitleye odaklanmak olmalı ve dikkatinizi sadece burada toplamalısınız.
Marka stratejinizin bir parçası olarak , şirketinizin karakterini tanımlayan bir sıfat listesi oluşturun, sanki bir kişiden bahsediyormuş gibi. 
Şık mı yoksa trend olarak mı daha iyi tasvir edilir? 
Güvenilir ve olgun mu, yoksa cesur ve genç mi?
Sonra, markanızın anlatmasını istediğiniz hikayeyi düşünün. Marka hikayeniz temel değerlerinizi ve misyon beyanınızı içerecek ve izleyicilerin benzer hedefleri paylaştıklarını ve aynı fikirleri savunduklarını hissetmelerine yardımcı olacaktır.
Markanızın temel değerlerine ve amacına odaklanın, gerisi kolayca ve organik olarak yerine oturacaktır.
Kendinize şu üç soruyu sorun:
• İşletmeniz neden var?
• Nasıl iş yapıyor?
• İşletmeniz ne iş yapıyor?
Sonra, markanızın teklifini ve operasyonunu benzersiz kılan şeyin ne olduğunu düşünün. Daha da önemlisi, işinizi müşterinizin bakış açısından görün ve işinizin veya ürününüzün onlara nasıl fayda sağladığını düşünün. Markanıza derinden önem vermelerini ne sağlayabilir? 
Örneğin, yerel bir restoran hizmeti verdiğinizi varsayalım;
Hızlı bir restoran mısınız?
Müşteri memnuniyetine önem veren alakart bir restoran mısınız?
Organik ürünler sunan bir restoran mısınız?
Bu vb. cevaplardan hangisi sizi temsil ediyorsa, markanızı oluştururken bunu mutlaka markanızın beyanında bunu ana hatlarıyla belirtin.
İleride, marka kimliğiniz çeşitli varlıklarınız ve deneyimleriniz aracılığıyla parlamalıdır. Ayrıca, marka kişiliği niteliklerinizi en baştan tanımlamak, erken yeniden markalaşma zorunluluğunu önleyecektir .
özel okul logo, ana okulu logo, kreş logo tasarımı
Bir marka konumlandırma ifadesi oluşturun
Marka konumlandırma ifadeniz, markanızı pazarda farklı kılan ve benzersiz değerini vurgulayan kısa bir mesajdır. Sadece bir slogan veya asansör konuşması değildir; kim olduğunuzu ve kim olmak istediğinizi söyleyen bir ifadedir.
Güçlü bir marka konumlandırma ifadesi yazmanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz küçük bir şablon:
[Hedef pazara] [ değer önerisine] [ ürün veya hizmet] sunuyoruz .
Bu adımı marka oluşturma stratejinize dahil ederek markanızı farklılaştırabilir ve rakiplerinize karşı bir adım öne geçebilirsiniz.
Doğru işletme adı / Marka adını  seçin
Bir marka isminin nasıl bulunacağı sorusunun cevabı neredeyse hiç kolay değildir. İyi bir isim özünüzü iletir ve işletmenizin güvenilirliğini hemen güçlendirir.
İnsanların işletmenizi kolayca tanımasına ve hatırlamasına yardımcı olmak için kısa, hoş ve telaffuzu kolay bir isim arayın. Marka kişiliğinizi, temel değerlerinizi veya ürününüzü yansıtmaya çalışın. Teslimat hizmeti örneğimize geri dönersek, bu işletme hızını ve verimliliğini veya sıkı sıkıya bağlı, tanıdık stilini vurgulamak için bir isim seçebilir.

İsminizin işletmenizi temsil etmesi gerektiğini ancak genişleme seçeneklerini de açık tutmanız gerektiğini unutmayın. Örneğin, şu anda seyyar bir tezgah işletiyorsanız ancak bir restoran açmayı hayal ediyorsanız, marka adınızın gelecekteki iş planlarınıza da uygun olduğundan emin olun.
Hazır markalar bölümümüzden, tüm bu anlattıklarımız çerçevesinde dizayn edilmiş sektöre özel markalarımızı inceleyebilirsiniz.
Ayrıca, bizimle iletişime geçerek ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.
Kendi marka adınızı bulursanız, seçtiğiniz adın henüz talep edilmediğinden emin olmak için arama motorlarında ve sosyal medya platformlarında aradığınızdan emin olun. Son olarak, adınızın daha önce ticari marka olarak tescil edilmediğini doğrulamak için yerel işletme kayıt hizmetinize ulaşın.
Önceliğiniz ''.com'' alan adı/domain uzantısı boş alan adlarını tercih edin, yerel olarak tescil olumlu sonuçlansa bile, .com domain adı markanızı öne taşıyacak bir yatırımdır.
Özellikle Google indekslemesi, ilk sayfada çıkma, dijital mecralarda ön planda olmanızı sağlayacaktır.
iç mimari ve dekorasyon logo tasarımı, burdur ısparta mermer logo
Akılda kalıcı bir slogan oluşturun
Bir isim ve logonun yanı sıra markanızın ruhunu ve değerlerini yansıtan kısa ve akılda kalıcı bir slogan bulun.
Tüm işletmelerin sloganları yoktur veya ihtiyaç duymazlar, ancak bu ifadeler kullanışlı bir marka varlığı olarak hizmet eder ve insanların işinizle bağlantı kurmasına yardımcı olur. Bir slogan, şirketinizin kartvizitlerinden Instagram biyografisine kadar hemen hemen her yerde görünebilir.
Bir slogan oluştururken, L'Oréal'in "Çünkü sen buna değersin." sloganından Doğuş Çay'ın "En Güzel Çay Doğuş Çay" sloganına kadar başarılı ve akılda kalıcı slogan örneklerine bakın. Bu unutulmaz sözlerin, özgür, 'her şey serbest' bir atmosfer veya eğlenceli ve renkli bir atmosfer olsun, belirli bir kimliği sadece birkaç kelimeyle nasıl tasvir ettiğine dikkat edin.
Profesyonel bir logo tasarımı
Markanız zaman içinde tutarlı varlıklarınızın toplamı olsa da logonuz markalaşma çabalarınızın kalbinde yer alır. Bir logo genellikle işletmenizin dünyaya ilk ve en belirgin sunumudur ve başlangıçtaki marka algınızı büyük ölçüde pekiştirebilir.

Bir logonun nasıl tasarlanacağı konusunda yardıma ihtiyacınız varsa , ilham almak için;
Markanızın kimliğini ve kişiliğini, gerçek ürününüzü tasvir etmeden sergilemek, markanıza uygun olabilecek iyi bir logo tasarım ipucu olabilir.
Logonuzun her boyutta ve her konumda sunulabilir görünmesini sağlamak için esnek olduğundan emin olun. Esnek bir logonun farklı bağlamlar için çeşitli yinelemeleri vardır. Örneğin, çoğu durumda tam bir tasarım ancak alan sınırlı olduğunda yalnızca simge veya kelime işareti olarak kullanılabilmelidir.
Logo tasarımınızda marka değerlerinizi  Renk paletinden tipografiye kadar her ayrıntı markanızın hikayesini iletmeye yardımcı olur. 
​​​​​​​
Görsel bir dil tanımlayın
Marka kişiliğinizin bir diğer parçası da görünüm ve hissiniz veya görsel kimliğinizdir . Bu, logo tasarımınızı kapsarken çok daha fazlasına uzanır.

Görsel kimlik, bir markanın görünümünü birleştirir ve web sitesi tasarımınızdan bülten düzeninize, sosyal medya akışlarınıza, ürünlerinizin tasarımına, paketlemenize ve fiziksel tabelalarınıza kadar iş varlıklarınız arasında tutarlılık sağlar. Paylaşılan görsel, markanızı hemen ve zahmetsizce akla getirecektir.
Logo Nedir?   |  Neden Markanız İçin Önemlidir? 
Daha fazla görsel kimlik hakkında bilgi için makalemizi okuyabilirsiniz.


Bir marka sesi oluşturun
Artık markanızın kendi görsel dili olduğuna göre, kelimeleriniz için de bir kimlik  yaratın. Marka sesi, iletişim tarzınızdır; hedef kitlenizle nasıl konuştuğunuz ve yazdığınızdır. Sesiniz, web sitenizin yazılı içeriğinden ve mikro metinlerinden, hashtag'lerinize ve hatta müşterilerinizle yüz yüze konuşurken kullandığınız kelimelere kadar her şeye uzanmalıdır.

Sesiniz doğal olarak marka kişiliğinizden kaynaklanmalıdır. Markanız eğlenceyi seven ve gençse, gündelik dil ve hatta ara sıra argo kullanın. Resmi ve olgunsa, muhtemelen burada ve orada sektör jargonuyla profesyonel tınlayan bir dil tercih edersiniz.
​​​​​​​
Markanızı tutarlı bir şekilde uygulayın
Markanızı oluşturmak için yapabileceğiniz en önemli şey, ister kurumsal markalaşma , ister kişisel markalaşma veya başka bir şey olsun, tutarlı kalmaktır. 
Nevzat Tarhan' ın dediği gibi:
''Tutarlı olmak değişmez olmak değil, kararlı olmak inatçı olmak değildir, disiplinli olmak sert olmak değildir, kar yavaş ve devamlı yağarsa tutar.''
Bir markanın müşteri tabanıyla etkili bir şekilde bağlantı kurması için, bunun tekrar tekrar uygulanması gerekir. Yukarıda belirtilen tüm unsurları kullanın: logonuz, sloganınız, görsel diliniz ve marka sesiniz. İşiniz büyüdükçe ve geliştikçe, markanız da büyüyecek ve gelişecektir.
CeoMarka Reklam ajansı markalaşma sürecinizde yanınızdayız.

Markanız için daha fazlası...

Başa Dön